Fisk er levende væsner, og selv om de svømmer stille og roligt rundt og ser ud, som om de bare passer sig selv, så er der masser af risici for, at de kan få det dårligt i et akvarium. De kan få stress, som er konstateret både hos kommercielt avlede fisk til konsum og hos akvariefisk. Stress er en rigtig dårlig ting, fordi det er med til at svække fiskenes immunforsvar. Det gør dem modtagelige for andre sygdomme, og de kan faktisk begynde at få en adfærd, der tyder på depression.

Hvis man vil undgå sygdom og stress blandt sin fisk, er der flere ting, der skal tages højde for. Her nævner vi to af de vigtigste. For det første skal akvariet helst have en vis størrelse. Det er svært at holde vandet rent og sundt i akvarier, der rummer mindre end 50 liter, og det kan også være svært at undgå for store udsving i vandets temperatur, hvis akvariet er lille. Er man nybegynder, er det derfor en god idé at anskaffe et akvarium af en vis størrelse.

For det andet skal der være en vis mængde vand pr. cm. fisk. Men hvordan ved man, om der er vand nok til de fisk man har? En tommelfingerregel er at regne et antal liter vand pr. længde på de fisk, man har. Hvis man har fisk på mere end 14 cm., skal der således være 4 liter vand pr. cm. fisk. Ved fisk på 5-9 cm. skal der være 2 liter vand pr. cm. fisk. Ved de mindste fisk under 5 cm. er 1,5 liter vand pr. cm. fisk tilstrækkeligt. Men samlet set skal der være rigeligt vand, så fiskene kan bevæge sig frit og have følelsen af, at de svømmer i et frit miljø.

You might also enjoy: