Er du en af de mange, der har et akvarium, eller går du med drømme om at få et? Akvarieliv er så meget andet end pausefisk i DR, så hvis du kaster dig ud i denne hobby, som du kan finde inpiration mange steder, vil du få mange spændende og sjove oplevelser. Du kan hente troperne ind i din stue, opleve de smukke fisk, som vi ser på film fra Australiens eller Caribiens koralrev, eller du kan vælge at at fokusere på vore egne farvande og holde fisk, snegle og skaldyr. som trives i vores koldere vand.
Hvis du er ny på akvariefronten, så er her et par gode råd til, hvordan du kan gribe din nye hobby an.
Placering og belysning
Du kommer næppe til at begynde med at stort indbygget akvarium, som får sit eget rum – men starter nok snarere op med et mindre akvarium, som skal stå frit på et underlag. Husk at det er vigtigt, at et akvarium står på et jævnt underlag, og at det står i vater. Hvis det står på et ujævnt underlag eller ikke er i vater, kan du risikere, at det bliver utæt. Du skal helst heller ikke stille dit akvarium op, hvor det kommer til at få sollys. Sollys fremmer vækst af alger, der kan sætte sig på glasset, og som kan skade dine fisk. Hvis du ikke kan placere dit akvarium, så det ikke får for meget dagslys, kan du beklæde enderne af det med en lystæt folie, så lyspåvirkningen begrænses.
Til gengæld skal der være lys i akvariet, og her vil man typisk montere en kunstig belysning. Den kan du med fordel tilslutte et tænd–og-sluk ur, så du kan give fiskene en dagsrytme, sådan som de også har det ude i naturen.
Belysningen kan styres med forskellige former for lysstofrør, så du kan styre plantevæksten, lysets karakter og bringe lyset mere eller mindre tæt på et naturligt lys.
Sørg for rigtig temperatur og skift vand
Fisk skal have forskellig vanetemperaturfor at trives, alt efter hvor de stammer fra. Derfor skal du bruge et varmelegeme, så du kan styre temperaturen på vandet i dit akvarium.
Det er også vigtigt, at du sørger for at udskifte vandet i akvariet, så det er friskt og rent. Jo mindre akvariet er, jo hyppigere skal vandet skiftes. Man udskifter typisk en tredjedel af vandet med bestemte mellemrum, så der hele tiden tilføres frisk vand uden at fiskene får et chok ved, at alt udskiftes på én gang.
Hvis du har startet dit akvarium op for nyligt, skal du skifte vandet mere, end hvis akvariet er veletableret gennem længere tid. Det skyldes, at der først over tid udvikles den rette bakteriekultur i vandet, så vandet holdes sundt og godt i forhold til fiskenes behov.