I Japan findes en fisk, der på én gang betragtes som en stor delikatesse og som en stor fare. Den er nemlig så giftig, at den, hvis den ikke behandles rigtigt, kan blive det sidste måltid, man indtager, og også mange japanske kokke er omkommet ved behandlingen af denne fisk.
Japansk kuglefisk, eller sortplettet kuglefisk, kaldes den. Den er giftig, fordi den indeholder en gift, der kaldes tetrodotoksin, og en enkelt fisk indeholder gift nok til at dræbe 30 mennesker.
I Japan kaldes retten med den sortplettede kuglefisk for ‘fugu’, og det er en treårig uddannelse at blive uddannet til fugu-kok, så man kan tilberede den særlige fisk, så man ikke dør af at spise den. Og det er ikke amatører, der tager denne uddannelse. I forvejen har man en langvarig uddannelse som sushikok, og oven på den bygger kokken så en ekstra uddannelse og lærer at behandle den giftige fisk. Eksamenen er ret simpel: Kokken skal selv spise af den ret, han tilbereder, og hvis han ikke bliver syg, har han bestået. Det er en eksamen på liv eller død, for den sortplettede kuglefisk er så giftig, at et forkert tilberedt måltid kan blive det sidste, man spiser.